Private huursector gegroeid door nieuwe woningen

Delft, Beestenmarkt
last days erasmus 227” by her madjesty is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo’n 67.000 huurhuizen. Er zijn nu ongeveer 1,2 miljoen woningen in die sector.

Dat melden statistiekbureau CBS en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Het bouwen van nieuwe huizen droeg bij aan die stijging, maar ook transformaties van bijvoorbeeld voormalig bedrijfspanden naar woonhuizen en het splitsen van woningen.

Het CBS stelt vast dat private verhuurders tussen 2021 en 2023 ongeveer 78.000 nieuwe woningen in bezit hebben gekregen. Dat aantal staat gelijk aan 40 procent van alle nieuwe aan de Nederlandse woningvoorraad toegevoegde woningen in die periode.

De verhuurders van huurwoningen in de private sector zijn erg verschillend. Zo zijn er particuliere verhuurders, maar ook beleggers en pensioenfondsen hebben dit soort huurwoningen in handen.

De overige verhuurders betreffen vennootschappen en stichtingen, zoals woningstichtingen, verenigingen en kerkelijke organisaties. Volgens het statistiekbureau bestaat de groep nu uit zo’n 432.000 private verhuurders.