Tweede Kamer wil opheldering over versoepeling stikstofregels voor Schiphol

Partijen in de Tweede Kamer verwijten minister Van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) het meten met twee maten door versoepeling van stikstofregels voor Schiphol. Vanuit boerenorganisaties is boos gereageerd.

De Tweede Kamer wil opheldering over versoepeling van de stikstofregels die het Rijk exclusief voor Schiphol heeft toegepast. NRC berichtte dinsdag dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) ondanks een negatief advies van een van haar hoogste ambtenaren de stikstofregels voor Schiphol heeft afgezwakt. Hierdoor kon in september makkelijker een natuurvergunning worden verstrekt aan de luchthaven. Andere bedrijven kunnen geen aanspraak maken op de versoepeling.

NSC, BBB, CDA, D66 en SGP gaan Kamervragen indienen naar aanleiding van de berichtgeving. NSC heeft ook een debat aangevraagd. GroenLinks-PvdA wil de vergunning voor Schiphol in een van de eerste debatten na het reces „uitgebreid aan de orde stellen”, zegt Kamerlid Laura Bromet telefonisch.

De partijen verwijten minister Van der Wal dat zij met twee maten meet. Duizenden (boeren)bedrijven wachten al jaren op een juiste vergunning. Het kabinet beloofde hun daarbij te helpen, maar lost die belofte vooralsnog niet in. Slechts 6 van de 1.800 boerenbedrijven zijn inmiddels gelegaliseerd. Bedrijven die in 2025 niet aan de regels voldoen, riskeren in het ergste geval hun bedrijf te moeten sluiten.

Dat Schiphol wél een vergunning kreeg, en daarbij gebruik kon maken van soepeler regels die niet voor de boerenbedrijven gelden, vinden de Kamerleden oneerlijk. „Veel boeren zitten buiten hun schuld klem. Kennelijk is er voor Schiphol wel iets te regelen. Die ongelijkheid kan niet binnen een rechtsstaat”, zegt NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt. […]

Boerenorganisaties reageren boos

Vanuit de agrarische sector is boos gereageerd op het afzwakken van de regels voor Schiphol. LTO, de grootste boerenbelangenorganisatie van Nederland met naar eigen zeggen dertigduizend leden, vindt het „onacceptabel” dat de „minister de spelregels aanpast”. „Dit getuigt van bestuurlijke willekeur”, zegt een woordvoerder van LTO.