Overheden Noord-Nederland in beroep tegen uitbreiding gaswinning

archief Rijkswaterstaat toegang 49, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het Wetterskip Fryslân stapt naar de Raad van State vanwege de plannen van het Canadese bedrijf Vermilion Energy voor het verlengen en uitbreiden van de gaswinning bij het dorp De Blesse.

Agnes Monkelbaan, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de plannen goedgekeurd, maar het waterschap is het daar niet mee eens en gaat ertegen in beroep. De provincie Friesland en de gemeenten Weststellingwerf en Westerveld (Drenthe) hebben zich bij het waterschap aangesloten.

See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Het gasveld bij De Blesse ligt in de Friese gemeente Weststellingwerf, op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. In de grensregio wordt door Vermilion Energy in meerdere kleine velden naar gas geboord. In 2022 diende het bedrijf bij het ministerie van Economische Zaken een verzoek in om de productie bij De Blesse te verlengen en ook te verhogen.

Bodemdaling

De staatssecretaris stemde vorig jaar november in met het gewijzigde winningsplan, maar verschillende lokale overheden, zoals het Wetterskip Fryslân, zijn fel tegen de gaswinning in het gebied.