Jetten overweegt subsidie voor omstreden biomassacentrales, ondanks kritiek

Demissionair klimaatminister Rob Jetten gaat mogelijk subsidie verlenen aan de opslag van CO2 uit omgebouwde kolencentrales die alleen nog maar biomassa verbranden. Maar volgens een recent advies aan het kabinet kost dat veel geld en levert het op termijn weinig op voor het klimaat.

Nederland moet in de komende decennia miljoenen tonnen CO2 uit de lucht gaan halen, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige week in een rapport. Met zulke ‘negatieve emissies’ kan de resterende uitstoot in 2050 worden gecompenseerd, om toch klimaatneutraal te worden.

De Duitse energiereus RWE hoopt zijn kolencentrales in de Eemshaven en in Geertruidenberg een tweede leven te geven door volledig over te schakelen op biomassa. Als daarbij de CO2-uitstoot wordt afgevangen en permanent opgeslagen, telt dat mee als de negatieve emissies die volgens het PBL zo nodig zijn.

Maar het planbureau concludeert óók dat het juist weinig zin heeft om de CO2-uitstoot bij elektriciteitscentrales af te vangen. Dat kan “veel energiezuiniger en goedkoper” bij fabrieken die biobrandstoffen maken. Die zijn straks hard nodig om de lucht- en scheepvaart te verduurzamen.