Milieudefensie: ‘Uitstoot Shell moet omlaag, juist omdat oliesector stilzit’

Shell to Sea demo, London 2008 _G102722” by fotdmike is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De rechter moet Shell blijven verplichten de CO2-uitstoot sterk te verlagen. Dat andere fossiele bedrijven niets tegen klimaatverandering doen, is des te meer reden voor Shell om de eigen uitstoot te verlagen en branchegenoten aan te spreken, vindt Milieudefensie.

Shell heeft de plicht zich als “goede huisvader” te gedragen, bepleitte Milieudefensie donderdag op de derde dag van het hoger beroep in de spraakmakende klimaatzaak tegen het bedrijf. Maar het bedrijf verschuilt zich volgens de milieugroep achter het “slechte klimaatgedrag” van branchegenoten.

In 2021 legde de rechter Shell de plicht op om de CO2-uitstoot met 45 procent te verlagen in 2030. Volgens de oliegigant is dat bevel niet alleen onwettelijk maar ook niet effectief, omdat andere oliebedrijven dan simpelweg in het gat springen dat Shell achterlaat. Daardoor zou de wereldwijde CO2-uitstoot niet dalen en misschien zelfs omhooggaan, betoogde de oliegigant woensdag.

Die redenering “maakt nog maar eens duidelijk dat Shell van het slechte gedrag van zijn sectorgenoten op de hoogte is en weet hoe destructief dat is”, reageerde Milieudefensie-advocaat Roger Cox.

Dat zorgt er niet voor dat Shell ook mag blijven doorgaan met het verkopen van olie en gas, stelde Cox. De wet verplicht het bedrijf hierdoor juist zelf stappen zetten om zijn klimaatimpact te verkleinen. Dat moet door “zoveel mogelijk zelf aan emissiereducties te doen, door de anderen waar mogelijk op hun slechte gedrag aan te spreken en door ervoor te zorgen dat het dat slechte gedrag van de anderen niet aanmoedigt”, zei de raadsman.