Meer meldingen van discriminatie: „Ik moest oprotten naar mijn eigen land”

visions of the rainbow flag from harvey milk plaza, castro, san francisco” by JUZ © is licensed under CC BY 2.0

Meer meldingen van discriminatie: „Ik moest oprotten naar mijn eigen land”

De politie verwerkte vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie, een derde meer dan in 2022. „Jij moet gesteriliseerd worden, zodat je geen kinderen krijgt.”

Een woordenwisseling, meer was het eerst niet. Om een plekje in de rij voor de lift van het winkelcentrum Leyweg in Den Haag. „Ga weg met dat kind”, kreeg Ahlam Benali te horen. Al snel liep het verder uit de hand. Benali „moest maar oprotten naar je eigen land”. En de vrouw in haar scootmobiel was opeens wel heel erg goed ter been. […]

Omstanders schoten haar te hulp. Er waren getuigen én video-opnames van de ruzie. Maar voor de politie was dat in eerste instantie niet genoeg om een aangifte te noteren. „Je weet toch dat je in een achterstandswijk woont”, kreeg Benali te horen. „Wij hebben de capaciteit niet om voor alles aangiftes op te nemen.”

De politie verwerkte vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie, een derde meer dan in 2022, zo blijkt uit een gezamenlijke rapportage van de politie, het Openbaar Ministerie en de regionale meldpunten van discriminatie. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) stuurde de meldingen dinsdag naar de Kamer.

[…] „De meldingsbereidheid is laag”, aldus De Jonge. Slechts één op de vijf mensen die tegen discriminatie aanloopt, doet daar volgens hem ook melding van. De echte omvang van discriminatie blijft daardoor buiten beeld.

Morele integriteit aangetast

Het lukte Benali wel om aangifte te doen, de politierechter legde vervolgens een aanzienlijke straf op. […] De vrouw in de scootmobiel kreeg een boete van 500 euro en een proeftijd van twee jaar. Eerder deze maand bekrachtigde het Gerechtshof in Den Haag ook in hoger beroep die uitspraak.

Het meldpunt ‘discriminatie.nl Den Haag’ ziet een stijging van discriminatieklachten vanuit godsdienstige, islamitische achtergrond, waaronder laatdunkende opmerkingen over hoofddoekken (moslimdiscriminatie). „We maken ons zorgen over die trend, maar zien ook dat mensen ons steeds makkelijker weten te vinden”, zegt de woordvoerder van het meldpunt.

Ook elders in het land is die trend zichtbaar. Vorig jaar gingen in Amsterdam meer dan de helft van de meldingen over discriminatie op grond van ras, bij meer dan de helft van de meldingen ging het daarbij om moslimdiscriminatie. „Met name na 7 oktober [de aanval van Hamas op Israël] en de verkiezingswinst van de PVV in november zien we een toename van het aantal meldingen en incidenten van moslimdiscriminatie”, aldus een woordvoerder.

‘Doe die vieze hoofddoek af’

Een beeld dat ook in de politierapportage over vorig jaar wordt bevestigd. Het aantal meldingen van moslimdiscriminatie bij de politie steeg, van 165 in 2021 naar 285 vorig jaar, het merendeel betrof vrouwen die discriminerende opmerkingen over hun hoofddoek kregen.

[…] De vrouw hoort dat de man tegen een winkelier zegt: „Kijk, daar heb je die vieze moslim weer.” De politie wordt erbij gehaald. De man liep uiteindelijk tegen een boete op van 250 euro wegens ‘eenvoudige belediging’.

Vorig jaar kwart meer meldingen van discriminatie, twee keer zoveel daders veroordeeld

Dinsdag verschenen twee rapporten waaruit blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie en antisemitisme in 2023 is toegenomen. Het demissionaire kabinet komt met maatregelen om antisemitisme te bestrijden.

In 2023 ontvingen meldpunten ruim 16.000 meldingen van discriminatie, een kwart meer dan in 2022. Het aantal meldingen dat bij de politie binnenkwam, lag zelfs een derde hoger. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarlijkse discriminatiecijfers van de politie, antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) en andere instanties. Ook heeft het Openbaar Ministerie bijna anderhalf keer zo veel vergrijpen behandeld die waren gerelateerd aan discriminatie, blijkt uit een tweede rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

[…]

Het Openbaar Ministerie heeft 211 „discriminatiefeiten” in behandeling genomen, 47 procent meer dan in 2022. Daarvan ging bijna de helft over antisemitisme. Volgens het OM komt dat niet door de Gaza-oorlog (tien rechtszaken hadden daarmee te maken), maar door „het grote aantal ingestroomde voetbalzaken in Rotterdam, waarbij antisemitische leuzen werden geroepen”. In het merendeel van de zaken oordeelde de rechter dat de dader schuldig was. Dat gebeurde in tachtig zaken, bijna twee keer zo veel als in 2022.