Huurwet Hugo de Jonge stevent af op meerderheid

De Amsterdamse School – Museum Het Schip” by Michela Simoncini is licensed under CC BY 2.0

Met de wet worden huurprijzen in een deel van de vrije huursector aan banden gelegd. De wet ligt politiek erg gevoelig.

[…]

De Wet betaalbare huur is de eerste van twee belangrijke woningmarktwetten die De Jonge als inmiddels demissionair minister door de Kamer wil loodsen. De politiek gevoelige wet hangt al twee jaar boven de markt, en wordt deze week in de Tweede Kamer behandeld. De andere wet, die gaat over een grotere rol voor de overheid bij nieuwbouw, staat op de Kameragenda ingepland voor na het voorjaarsreces.

Met de huurwet wil De Jonge meer betaalbare huurwoningen creëren door een deel van de vrije huursector te onderwerpen aan regulering. Zo moet er huurprijsbescherming komen voor woningen in het middensegment – die een maandhuur tussen de 880 en 1.100 euro vertegenwoordigen. Dit moet ervoor zorgen dat er met name in de grote steden meer betaalbare huurwoningen komen voor mensen met een middeninkomen zoals leraren, agenten en verpleegkundigen. Dit zijn mensen met beroepen waaraan een tekort heerst in veel steden. De wet heeft voor huidige vrijesectorwoningen gevolgen. De Jonge schat in dat zo’n 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro per maand in huurprijs dalen.

Ook gaat het woningwaarderingsstelsel, dat nu de huurprijs van sociale huurwoningen bepaalt, voor deze middenhuurwoningen gelden. Verhuurders worden verplicht om een huurprijs te rekenen die past bij het aantal punten voor een middenhuurwoning. Doen ze dit niet, dan kunnen ze een boete krijgen. Huurders kunnen met het puntenstelsel bovendien een lagere huur afdwingen.