Nederland in top drie van welvarendste landen in Europa

ipswich, waterfront, suffolk
Photo by ok-james on Pixabay

Nederland hoort bij de drie welvarendste EU-landen. Alleen Ierland en Luxemburg scoren hoger, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Afgelopen jaar kwam de omvang van onze economie voor het eerst boven de 1 biljoen euro uit. Dat wordt ook wel het bruto binnenlands product (bbp) genoemd, oftewel de waarde van alles wat we in Nederland in een jaar hebben geproduceerd. Per inwoner komt dat uit op een bbp van bijna 58.000 euro.

[…]

Bbp zegt weinig over kwaliteit van leven

Wel is er vaak kritiek op het bbp als indicatie van hoe een land ervoor staat. Er zijn tal van factoren die de kwaliteit van leven bepalen die er niet in zijn opgenomen. Bijvoorbeeld hoe het staat met de veiligheid in een land, of er genoeg woonruimte is, of de inkomensverschillen niet te groot zijn en wat de kwaliteit van de zorg is.

Om een beter inzicht te krijgen van hoe het gaat met een land en hoe prettig het is om erin te leven, is de term “brede welvaart” in het leven geroepen. Daarbij wordt ook gekeken naar onder meer huisvesting, milieu, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling.

Uit onderzoek van Rabobank en de Universiteit Utrecht bleek vorig jaar dat die brede welvaart de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen. Ook zijn Nederlanders minder gezond en tevreden. Zo gaat het bijvoorbeeld qua baanzekerheid en persoonlijke ontwikkeling beter, maar qua huisvesting, gezondheid en geluk juist minder.