Leiden maakt 6,5 ton vrij voor beweegclubs voor ouderen

seniors, old people's home, care for the elderly
Photo by RosZie on Pixabay

De gemeente Leiden maakt samen met omliggende gemeenten 6,5 ton euro subsidie vrij om het opzetten van zogenoemde Vitality Clubs te stimuleren, clubs waar 55-plussers zelf sportactiviteiten organiseren. Inmiddels zijn er zo’n dertig van dergelijke clubs, verspreid over heel Nederland.

In de regio Leiden werden de eerste clubs in 2016 opgezet. De Leyden Academy begon toen met drie clubs in de wijken. Met de gemeentelijke subsidie denkt het team van hoogleraar vitaliteit David van Bodegom dat er twintig clubs in de regio bijkomen.

“Ik hield een lezing over het belang van bewegen bij ouderen. Van drie maanden bij de fysio knapten veel senioren enorm op”, zegt Van Bodegom over het opzetten van de eerste Vitality Clubs in de regio. “Daarna kwam er een man naar me toe en zei: wat u vertelt, doen wij al zes jaar elke ochtend, zonder de fysio.”

[…]

Doordat ouderen in beweging blijven, blijven ze volgens Van Bodegom langer fit en vitaal. Daarnaast bouwen de 55-plussers nieuwe sociale contacten op. “Wanneer je dan toch hulp nodig hebt, helpen mensen elkaar.” Dat helpt mensen dan om langer thuis te blijven wonen.