EU onderzoekt misleidende groene claims van twintig vliegmaatschappijen

Transavia PH-HXK Boeing 737-8K2 Winglets cn/62157-6380 reg/lsd PR-GZL GOL Linhas Aereas 11 Nov 2019 @ Zwanenburgbaan EHAM / AMS 06-04-2018” by Nabil Molinari Photography is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De Europese Commissie en nationale toezichthouders eisen van twintig vliegmaatschappijen dat ze misleidende duurzaamheidsclaims aanpassen.

De maatschappijen krijgen nu een maand om hun groene claims te onderbouwen of aan te passen. Gebeurt dat niet, dan kunnen er sancties volgen, zegt de Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder in Nederland.

Geen uitleg

De ACM zegt verschillende claims tegen te zijn gekomen:

  • de term ‘duurzame brandstoffen’ gebruiken zonder uit te leggen wat er duurzaam aan is.
  • De suggestie wekken dat de CO2-uitstoot van een vlucht teniet kan worden gedaan door extra te betalen voor CO2-compensatieprojecten.
  • gebruik van absolute duurzaamheidsclaims als ‘groen’ en ‘verantwoord’.
  • beweren dat een maatschappij onderweg is naar CO2-neutraliteit zonder duidelijke en verifieerbare doelstellingen.

Groene claims zijn vaak een marketingtrucje. ‘Greenwashing’ heet dat dan. NOS op 3 maakte er deze video over:

KLIK HIER OF OP HET PLAATJE OM DE © NOS VIDEO TE BEKIJKEN

“Vliegen is en blijft een vervuilende manier van vervoer”, zegt Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM. “Bedrijven moeten eerlijk en duidelijk zijn in hun communicatie over hun duurzaamheidsinspanningen. Alleen dan kunnen consumenten goede milieubewuste keuzes maken.”

Om welke maatschappijen het gaat, is niet bekendgemaakt. “Er is voor gekozen in deze fase de namen niet te noemen”, aldus een woordvoerder van de ACM.