‘Heel veel van wat de overheid wil oplossen, daar zijn mensen zelf al mee bezig’

Meer dan zes miljoen Nederlanders doen ten minste vier uur vrijwilligerswerk per week. Dat is van grote waarde, niet alleen economisch. Toch stranden veel initiatieven in regels. Floor Ziegler en Teun Gautier zien dat het ook anders én beter kan.

De tijd dat bewonersinitiatieven alleen maar klein en schattig waren, is voorbij, zeggen Floor Ziegler en Teun Gautier. Er ligt een enorm potentieel braak van mensen die heel veel kunnen overnemen van de overheid als ze de kans krijgen. Voor minder geld, met beter resultaat en met hechtere gemeenschappen en gelukkiger inwoners als bonus.

Ziegler en Gautier schreven het boek Een wereld van gemeenschappen, dat vol staat met inspirerende voorbeelden van wat zij ‘de leefwereld’ noemen. Bewonersinitiatieven, die zij plaatsen tegenover de ‘systeemwereld’, zeg maar het formele openbaar bestuur en marktpartijen.

Ze beschrijven het Friese dorp Roordahuizum, waar de meeste inwoners lid zijn van vereniging Doarpsbelang, dat de zwemplaats heeft aangelegd, een sportcomplex runt en een eigen windmolen heeft. Het Utrechtse Austerlitz, waar inwoners ouderen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig in het dorp te wonen, met aangepaste huizen en vervoer. En in Amersfoort toverden bewoners een ziekenhuisterrein om in een stadspark. Met hun tweemansbureau ondersteunen Ziegler en Gautier dit type initiatieven, onder meer in opdracht van gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars.