Sigaretten in Nederland weer flink duurder: hoe goed werkt dat tegen roken?

smoking, smoking ban, non-smoker
Photo by cdz on Pixabay

Sigaretten worden weer duurder: maandag treedt de grootste accijnsverhoging in Nederland ooit in werking. Hoe goed helpt een prijsverhoging om roken te ontmoedigen?

Hoe duur is tabak in Nederland in vergelijking met andere landen?

Wie in Australië een pakje sigaretten koopt, moet omgerekend zo’n 25 euro betalen. Dat land is wereldkampioen ‘tabak ontmoedigen door de prijs op te voeren’. De Nederlandse prijzen liggen een stuk lager, maar ook hier wordt roken steeds duurder. Was de gemiddelde prijs voor een pakje met 20 sigaretten in 2017 nog 6,19 euro, na de accijnsverhoging van april zal dit naar verwachting 11,10 euro gaan kosten. In de Europese Unie staat Nederland volgens het laatste vergelijkend onderzoek op de vijfde plek van duurste tabakslanden. Ierland is het duurst, Bulgarije het goedkoopst. Het kan even duren voordat accijnsverhogingen zich ook vertalen in prijsstijgingen in de winkel, bijvoorbeeld omdat verkopers eerst nog een oude voorraad wegwerken.

[…]

Met name mensen die minder te besteden hebben, haken af bij prijsverhogingen. Dit verkleint volgens Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds de gezondheidskloof tussen arm en rijk. Boven aan de welvaartsladder roken mensen minder en leven ze 25 jaar langer in goede gezondheid.