Geef leraar, agent en verpleegkundige voorrang bij wonen

albanians like to paint their buildings in cheery colors 7” by immu is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Bestaanszekerheid bieden en kansenongelijkheid bestrijden begint in de slechtste wijken, zegt Lodewijk Asscher. Verander de balans in de buurt.

Voor de bewoners van de twintig slechtste wijken van Nederland is er nog weinig verbetering. Daar is de grootste concentratie van armoede. Je leeft er korter. Het is er onveiliger. Minder mensen hebben werk en meer mensen hebben stress. Kinderen groeien vaker op in bijstandsgezinnen en gaan naar het praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs. Het vertrouwen in de instituties is er laag, en vind je het gek?

© NRC

Ja, in de twintig slechtste wijken van Nederland wordt wel degelijk gebuffeld. Er zijn samenwerkingen gesmeed met lokale scholen, met politie, met woningbouwcorporaties. Er is een begin gemaakt met de inhaalrace die zo nodig is. Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid is een voorbeeld van doorzetten. Heerlen-Noord, Arnhem-Oost, Leeuwarden-Cambuur en Zaandam-Oost zijn ook aan de bak. De programmadirecteuren van die wijken luidden onlangs de noodklok.

Olifant in de kamer

Het nieuwe kabinet moet kiezen voor extra investeren waar de problemen het grootst zijn en dus veel meer geld in deze buurten steken. Put your money where your mouth is.

[…]

En begrijp me niet verkeerd: ieder mens heeft recht op een dak boven het hoofd. Dat is een grondrecht. Maar is het fair om het zo te laten? Niet kiezen is ook kiezen en in dit geval betekent het dat we deze wijken veroordelen tot hopeloosheid. Wat zouden we moeten doen?

Ik stel voor om de komende vijf jaar de helft van alle betaalbare woningen die wordt toegewezen in de twintig slechtste wijken van ons land toe te wijzen aan mensen met een maatschappelijk beroep. Startende leraren, medewerkers van kinderdagverblijven, boa’s en agenten in opleiding, verpleegkundigen en medewerkers in de jeugdzorg.

Geef jongeren die een opleiding doen voor een van die beroepen een baangarantie en meteen een woongarantie. Een toekomst met bestaanszekerheid voor hen en voor de buurt.