Aantal ‘levenstestamenten’ groeit snel, maar ze zijn niet onomstreden

Het ‘levenstestament’ is in opmars. Een groeiende groep mensen beslist nu alvast wat er met bijvoorbeeld hun financiën moet gebeuren als zij daar zelf niet meer toe in staat zijn. Anders dan bij een regulier testament, leg je met een levenstestament bij leven vast wie er over jouw medische zorg of financiën gaat als je dat zelf niet meer kunt. Het regelt dus niet alleen de verdeling van eigendommen na overlijden.

Notarissen passeren al jaren steeds meer akten van levenstestamenten, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). […]

Het levenstestament, dat sinds 2010 bestaat, treedt in werking op het moment dat de persoon niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door een ongeval of ouderdom en ziekte, zoals alzheimer. Het doel is om de wensen en voorkeuren van de persoon te respecteren en ervoor te zorgen dat deze worden nageleefd, zelfs als hij of zij niet meer in staat is om ze zelf kenbaar te maken.

[…]

Toch klinkt er ook kritiek op de levenstestamenten, en dan vooral op de medische wilsverklaringen die erin worden vastgelegd. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt dat de documenten “schijnzekerheid” bieden. “Mensen die hun euthanasieverzoek in het levenstestament hebben laten vastleggen, denken dat ze alles goed hebben geregeld, maar het is een wassen neus. Een notaris gaat daar helemaal niet over. En dan krijgen die mensen ook nog eens een rekening, iedere keer als zij hun wensen actualiseren.”

Verdienmodel notarissen

Dat maakt de levenstestamenten tot een “verdienmodel voor notarissen”, zegt een woordvoerder van de NVVE. De vereniging vindt dat notarissen met dit type testamenten moeten stoppen en klanten beter moeten informeren. In het verleden heeft de vereniging meerdere brieven over de levenstestamenten aan de KNB gestuurd, maar ontving daar volgens de woordvoerder alleen “nietszeggende” antwoorden op.