Te hoge huur en schijnverduurzaming: toezicht moet foute energielabels tegengaan

Energielabel” by Ellen Profielen is licensed under CC BY 2.0

Iedere maand veel te veel huur betalen omdat er een verkeerd energielabel op je huis zit. Bij honderden huurders in het land is dat het geval – en mogelijk bij veel meer. Strenger toezicht op het uitgeven van energielabels moet gaan voorkomen dat daarmee gefraudeerd wordt of dat een woning een verkeerd label krijgt.

Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De labels zijn niet alleen van belang voor huurders en huiseigenaren, het Rijk houdt het systeem met de labels ook aan om het verduurzamen van woningen bij te houden.

Ruimte voor gesjoemel

Woningen en bedrijfspanden in Nederland moeten een energielabel hebben. Die gaan van A++++(energieneutraal) tot G (zeer onzuinig). De labels worden afgegeven door energieadviseurs, in opdracht van de eigenaar van een pand. Omdat de partijen financieel afhankelijk zijn van elkaar, blijft er ruimte voor gesjoemel. Een toezichthouder moet de onafhankelijkheid beter waarborgen.

[…]

Nadat de zaken in Groningen aan het licht waren gekomen, startte minister De Jonge een pilot. 124 woningen die door huurders werden gemeld bij de Huurcommissie werden onderzocht. In 92 gevallen bleek er inderdaad een verkeerd label op de woning te zitten. Voor De Jonge reden om het toezicht aan te scherpen.