Hoe uitzendbureaus flink verdienen aan arbeidsmigranten en aan hun “huisvesting”

Still uit video ©RTL NIEUWS

Asperges steken, pakketjes verwerken of dieren slachten. In Nederland werken honderdduizenden arbeidsmigranten. En die blijken een lucratief verdienmodel voor uitzendbureaus, die ook huisvesting en zorg voor ze regelen. Z zoekt uit hoe sommige uitzendbureaus wel vijf keer verdienen aan één arbeidsmigrant.

Sluiproute verandert Nederland in ‘lagelonenland met derderangsburgers’

Nederland verschuift van een kenniseconomie naar een lagelonenland met snel groeiende fenomenen als gedetacheerde arbeidsmigranten, voorspelt voorzitter Monique Kremer van de Adviesraad Migratie.

Derderangsburgers, zo noemt de Adviesraad Migratie ze. Gedetacheerde arbeidsmigranten die werken in Nederland, maar in dienst zijn van een bedrijf in een ander EU-land. Waren er in 2021 nog 76.500 van deze arbeidsmigranten werkzaam in Nederland, een jaar later lag hun aantal al op 90.000. In een deze woensdag gepubliceerd rapport uit de Adviesraad haar zorgen over dit snel groeiende fenomeen. Deze wijze van detachering werkt misbruik en uitbuiting in de hand, stelt de raad.

[…]

Kremer: “We denken in Nederland dat we een kenniseconomie zijn, maar de laatste jaren heeft een uitbreiding van de lagelonensector plaatsgevonden”. Tegelijkertijd ziet ze dat in landen als Polen en Slovenië het detacheren van mensen van buiten de EU een verdienmodel is geworden. Premies die Nederlandse werkgevers afdragen, verdwijnen in de eigen pensioenkas. Of malafide werkgevers houden de betaalde premies zelf.

Het risico van deze constructie, zegt Kremer, is dat in veel meer sectoren de lonen onder druk komen te staan. Van kenniseconomie verschuift Nederland dan nog meer naar lagelonenland. Kremer: “Het kan ook zorgen voor meer ongelijkheid in de samenleving. Dat de lonen aan de onderkant verder dalen of stabiliseren en dat ze aan de bovenkant blijven groeien.”

Arbeidsmigranten die ontslagen worden door hun werkgever, verliezen soms direct hun woning en dreigen daardoor dakloos te worden. De Adviesraad pleit dan ook voor een versteviging van de positie van gedetacheerde arbeidsmigranten.