Straattandarts Didi Landman genomineerd als tandarts van het jaar: ‘Voor je gebruikt, eerst even tandenpoetsen’

tooth, dentist, close up
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

De Rotterdamse straattandarts Didi Landman is genomineerd als tandarts van het jaar. Al negen jaar lang helpt ze daklozen met hun gebit. En het worden er steeds meer, en ze worden steeds jonger. Didi helpt ze, zonder oordeel. “Maar soms denk ik wel: hoe kan het in Nederland nou zo snel, zo misgaan?”

“Nee, mijn werk is nog steeds niet genoeg. Lang niet. Ik krijg aanvragen uit het hele land. Dan zeggen ze: ‘Oh we hebben u eindelijk gevonden, kunnen we vanuit Amsterdam komen?’ Maar ik kan niet eens Rotterdam aan. De wachttijd is nu al zes maanden.”

Didi Landman is één keer per week de straattandarts van Rotterdam. Ze laat een foto zien van een man die overduidelijk dakloos is, meerdere tanden uit zijn mond ontbreken. “En toen kwam hij bij mij. Ik heb hem geholpen, zijn kiezen getrokken en een plaatje (gedeeltelijk kunstgebit, red.) gegeven.”

Laatste nieuws: Tandarts Didi Landman heeft met de Sociale Tandarts Rotterdam vrijdag 1 maart de KNMT Mondzorg Award 2024 in ontvangst genomen. Die stichting staat bekend om de tandartsdag, een dag in het jaar waar iedereen met weinig geld langs kan komen. De titel tandarts van het jaar moest Landman wel aan zich voorbij laten gaan.