Het is niet meer ondenkbaar dat Nederland herstelbetalingen gaat doen voor het slavernijverleden

Slavernij” by Vrede van Utrecht is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De discussie over herstelbetaling voor het slavernijverleden is in een nieuwe fase beland, ziet historicus Karwan Fatah-Black. Echter, aan wie of wat moeten die betalingen dan gedaan worden?

Dankzij onderzoek van RTL-nieuws is gebleken dat er maar liefst vier claims zijn ingediend voor herstelbetalingen voor het slavernijverleden. Het blijft nog gissen naar de precieze aard en achtergrond van de claims, maar de discussie over het onderwerp is in een nieuwe fase beland. Daarbij begint het steeds belangrijker te worden om een verschil te maken tussen herstelbetalingen en het grotere maatschappelijke proces rond heling en herstel.

[…]

Historisch leed

De bewustwordingscampagne lijkt de herstelbetalingen dichterbij te hebben gebracht. Als er vanuit de overheid betalingen komen dan zal dat zijn op basis van specifieke kennis over de rol van de overheid op een specifiek moment en in een specifieke periode. Een dergelijke betaling zal nooit het historische leed ongedaan kunnen maken. Nu herstelbetalingen niet langer ondenkbaar zijn wordt ook duidelijk dat ze slechts een beperkte rol zullen hebben in het helingsproces. Toch kan het een passende stap zijn in een groter proces van verwerking van deze geschiedenis.

Karwan Fatah-Black is historicus en universitair docent aan de Leiden Universiteit.