Minister De Jonge zet woningbouwruzie met Zuid-Holland verder op scherp

crane, buildings, construction
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

Zuid-Holland houdt er in zijn woningbouwbeleid eigen normen op na, terwijl minister De Jonge overal hetzelfde beleid wil.

Als de provincie Zuid-Holland zich niet schikt naar het landelijke woningbouwbeleid dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) heeft opgesteld, zal de minister het provinciebestuur daar mogelijk bestuurlijk toe dwingen. Deze boodschap, die De Jonge donderdag per brief aan het provinciebestuur van Zuid-Holland kenbaar maakte, zet het conflict tussen de provincie en de minister verder op scherp. GroenLinks-PvdA, de grootste fractie in de Provinciale Staten, spreekt van een „opmerkelijke brief” en noemt de inhoud „volstrekt onacceptabel en ondemocratisch”.

Het Zuid-Hollandse provinciebestuur ligt al een paar maanden overhoop met De Jonge over woningbouwbeleid. Met ruim 235.000 woningen tot en met 2030 heeft Zuid-Holland de grootste woningbouwopgave van alle provincies. Over de hoofdlijnen zijn provincie en minister het eens: er moeten meer woningen worden gebouwd, en met name betaalbare. De manier waarop is waar het misgaat.

Noodoproep

De Jonge zou graag in elke provincie hetzelfde woningbouwbeleid zien, maar vooral Zuid-Holland kiest een eigen koers. Zo ligt de provincie dwars als het gaat om hoeveel van de nieuw te bouwen woningen sociale huurwoningen moeten zijn. Waar De Jonge landelijk op 30 procent sociale huur aanstuurt – met een huurprijs tot 880 euro – spraken de Zuid-Hollandse partijen af dat 40 procent van de nieuwe woningen sociaal zou moeten zijn. „Op basis van inkomen zou ruim de helft van de inwoners van onze provincie in aanmerking moeten komen voor een sociale huurwoning. Dus die 30 procent is voor ons gewoon te weinig”, zegt Statenlid Tijmen Lamers van GroenLinks-PvdA. „Ook kunnen we met die voorwaarde gemeenten die de afgelopen jaren zijn achtergebleven in sociale woningbouw, aanzetten om meer te doen.”

Tijmen Lamers — Statenlid GroenLinks-PvdA