Buitenlandse vastgoedbedrijven laten huurders in beschimmelde huizen wonen: ‘Het was een ramp’

Uitzending Een Vandaag d.d. 4 maart 2024

Huurwoningen in handen van buitenlandse vastgoedbedrijven worden vaak slecht onderhouden. Dat komt volgens de Woonbond doordat die investeerders alleen maar uit zijn op winst en de huizen laten verslonzen. Huurders zijn intussen de dupe.

Koude en tochtige huizen, soms met lekkages, schimmel en ventilatiesystemen die niet goed werken. Het is een greep uit de ongemakken die de bewoners in Den Bosch en Aalten ervaren. “Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid en ondertussen zijn wij daar de dupe van”, verzuchten ze. En volgens de Woonbond speelt dit probleem breder in Nederland.

Winst of onderhoud?

Woordvoerder Mathijs ten Broeke van de Woonbond vertelt dat de woningmarkt in Nederland al langere tijd aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. “Die kopen, vaak tijdelijk, complexen in Nederland op om ze vervolgens op de piek van de markt weer te verkopen. Daarmee maken ze natuurlijk een rendement.”

Daarbij is (goed) onderhoud niet voor elke investeerder een prioriteit, zegt Ten Broeke. En daar ondervinden de huurders uiteindelijk de nadelen van. “Veel huurders in de vrije sector zijn overgeleverd aan buitenlandse beleggers, die winst maken als enige motief hebben.”

[…]

Meldpunt voor huurders

Huur je van een belegger of particuliere huisbaas? Dankzij meldingen bij het Meldpunt Commerciële huur krijgt de Woonbond meer inzicht in de problemen die in de commerciële sector spelen. Daar spreken we politiek en verhuurderskoepels op aan.