Gemeenten hebben miljarden meer nodig voor klimaatbeleid tot 2030

Insulation inside, outside, all around passive house” by Green Energy Futures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Gemeenten en provincies hebben in de jaren tot 2030 miljarden meer nodig om hun bijdrage te kunnen leveren aan de klimaatdoelen. Ook moet de Rijksoverheid meer duidelijkheid geven over het geld dat de komende jaren beschikbaar komt.

Dat moet het kabinet “een stok achter de deur” geven als gemeenten hun klimaattaken niet goed genoeg uitvoeren, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair klimaatminister Rob Jetten.

In 2020 gaf de ROB een soortgelijk advies, waaruit bleek dat gemeenten honderden miljoenen per jaar nodig hebben om de verduurzaming van woningen in goede banen te leiden. Zij moeten veel geld uitgeven om bijvoorbeeld warmtenetten aan te leggen of burgers te helpen met isoleren.

Na het eerdere advies maakte het kabinet inderdaad extra geld beschikbaar om gemeenten te helpen bij het uitvoeren van het klimaatbeleid. Maar die extra bijdrage loopt maar tot 2025, terwijl gemeenten en provincies ook in de jaren daarna veel moeten doen om te blijven verduurzamen.

Bovendien hebben ze meer geld nodig dan in 2020 werd ingeschat, schrijft de ROB donderdag. Dat komt door de hogere klimaatambities van het kabinet-Rutte IV en de gestegen kosten bij de uitvoering van het klimaatbeleid.

In de jaren 2025 tot en met 2030 is 5,9 miljard euro nodig, zocht adviesbureau Andersson Elffers Felix uit. Dat is 45 procent meer dan uit het eerdere advies bleek. Het kabinet moet nu al duidelijk maken dat die miljarden tot 2030 inderdaad beschikbaar worden gesteld, adviseert de raad.