Over kerncentrales en terugleverboetes

Nuclear plant in lingen germany
Photo by Sean P. Twomey on Pexels

In Nederland wordt al gigantisch veel elektriciteit opgewekt met zon en wind. Zelfs zo veel, dat bij ‘te veel’ wind en zon de energiemaatschappijen terugleverboetes zijn gaan opleggen. Dat is wel jammer als je zonnepanelen net lekker veel stroom staan te maken.

Als er te weinig wind en zon is, is het ook weer niet goed en moet de energiemaatschappij bijspringen. Dan ga je betalen voor gas- en kolen-elektriciteit. Die centrales worden aan- en afgezet, afhankelijk van hoe de zon schijnt en de wind waait.

Maar gas en kolen leiden tot veel CO2-uitstoot, dus doe dan maar kerncentrales? Helaas, kerncentrales kun je bijna niet snel genoeg lager zetten of weer hoger. Als ze meer dan 30 procent lager moeten, worden ze zelfs onveilig. En verder, als kerncentrales niet de hele tijd volop kunnen leveren, wordt hun stroom juist heel erg duur.

Dat zullen leveranciers niet accepteren. Daarom kunnen we voorspellen dat kerncentrales het recht zullen krijgen om altijd vol aan te staan. Blijft over: door kerncentrales komen er in tijden van voldoende zon en wind flink hogere terugleverboetes.

De Nederlandse overheid zal nog dit jaar beslissen over de aanleg van twee of misschien wel vier nieuwe kerncentrales. Kunnen we dan misschien ook te horen krijgen wie de terugleverboetes gaan betalen?

Richard De Mulder, em. hoogleraar Informatica en Recht, Rotterdam (lezersbrief Volkskrant)