Gezond eten is ook goed voor klimaat én hoeft niet peperduur te zijn

Beeld met toestemming © Sisters about Food & Plantaardige diëtist N. Blom

Gezondere voeding is goed voor de volksgezondheid én het klimaat. Als iedereen in Nederland zijn eetpatroon een klein beetje zou aanpassen, kan dat zelfs tot een kwart minder uitstoot leiden – zonder dat het meer geld hoeft te kosten.

Dat concludeert RIVM-onderzoeker Reina Vellinga in haar promotieonderzoek aan Wageningen University & Research, dat zij vandaag verdedigt. Vellinga onderzocht of een voedingspatroon gezond, duurzaam en tegelijkertijd óók betaalbaar kan zijn. “Ik ging op zoek naar een win-win-win.”

Op dit moment eet de gemiddelde Nederlander nog altijd niet gezond. We eten te veel voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte en te veel rood en bewerkt vlees. In ons voedingspatroon ontbreken regelmatig goede voedingsstoffen uit groente, fruit, volkorengranen, noten en peulvruchten.

“Rood en bewerkt vlees eten draagt het meest bij aan de uitstoot van broeikasgassen”, vertelt Vellinga. De onderzoeker analyseerde aan de hand van de ‘levenscyclusmethode’ de impact van onze voedselconsumptie op het milieu – van productie tot aan de afvalverwerking. Vooral vleesproducten sprongen eruit. “Ongeveer 3 procent van wat wij eten is vlees, maar het zorgt voor een derde van de uitstoot via ons voedselpatroon.”

Je hoeft niet meteen vegetariër te worden

Moet iedereen dan vegetariër worden? Volgens Vellinga is dat niet nodig en bovendien niet realistisch. “Eten we een beetje minder vlees, dan zet dat al zoden aan de dijk.”