Briljante zet of pest Jumbo vleeseters? ‘Andere supermarkten zullen volgen’

surprise food ©public domain @pikist.com

Jumbo stopt met vleesaanbiedingen. Fanatieke vleeseters reageren verbolgen want zij vinden ‘dat ze recht hebben op hun stukje vlees’ en dat moet te betalen zijn. Deskundigen spreken juist over een dappere stap van de supermarkt. “Ik weet zeker dat andere supermarkten snel volgen.”

Jumbo kondigde vandaag aan dat eind mei in alle filialen en online alle aanbiedingen van vers vlees verdwenen moeten zijn. Jumbo is de eerste Nederlandse supermarkt die deze stap neemt, te beginnen met vleesaanbiedingen – dus nog geen vis – want dat maakt volgens Jumbo de meeste impact.

Stoppen met vleespromoties

Het past volgens supermarktdeskundige Paul Moers in het beleid van de supermarkt om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Volgend jaar al moet de verhouding tussen dierlijk en plantaardige eiwitten bij Jumbo 50/50 zijn, wat aansluit bij een advies van de Gezondheidsraad. “Dan moet je nu echt actie ondernemen”, zegt Moers. “Anders ga je dat nooit redden.” 

Dat meldt ook Jumbo zelf: “Uit analyses is inzichtelijk geworden dat het realiseren van dit tussentijdse doel alleen gehaald kan worden door te stoppen met vleespromoties.”

Meatable, Delft – startup kweekvlees