Amsterdamse woningcorporaties stappen af van warmtenet na prijsconflict met Vattenfall

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Woningcorporaties in Amsterdam gaan geen nieuwe woningen aansluiten op warmtenetten. Aanleiding is een prijsconflict met energieleverancier Vattenfall. Volgens de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties (AFWC) verhoogde Vattenfall de vaste kosten voor stadswarmte begin 2024 met ruim 30 procent.

De tarieven stegen tot zo’n 800 euro per jaar, waardoor bewoners in de financiële problemen kwamen. Daarom wil de AFWC een goedkopere optie kiezen bij het renoveren en isoleren van woningen. Zij gaan voorlopig weer cv-ketels plaatsen, zeggen ze.

Stadswarmte, in combinatie met elektrisch koken, werd door veel woningcorporaties gezien als alternatieve, duurzamere energiebron. Met leverancier Vattenfall werd afgesproken dat de prijs voor deze stadswarmte niet hoger mocht zijn dan een gasaansluiting. Volgens de AFWC besloot Vattenfall echter eenzijdig te tarieven te verhogen, waardoor het prijsverschil tussen gas en stadswarmte enorm groot werd.

„Dat was absoluut niet de afspraak”, zegt Anne-Jo Visser van de AFWC op de website van de federatie. „Verduurzaming mag niet ten koste gaan van betaalbaar wonen. En al helemaal niet voor de laagste inkomens. We zijn daarover in gesprek gegaan met Vattenfall, de gemeente en het Rijk.