Rotterdam gaat massaal ammoniak opslaan vanwege de energietransitie: is Nederland klaar voor het giftige gas?

Rozenburg” by dietmut is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Als omwonenden van de Rotterdamse haven zijn ze wel wat gewend. Maar de grootste ammoniaktank van Nederland in de buurt? Dat mag nodig zijn voor de energie­transitie, toch maken ze zich zorgen. Want gaat er met dit giftige gas iets mis, dan gaat het goed mis.

‘Is het niet een keer genoeg geweest met al die plannen van Rotterdam?’, zegt een fiere dame op leeftijd, als ze de microfoon krijgt toegeschoven. Het is de 82-jarige Ria de Sutter, voormalig burgemeester van Rozenburg (CDA). ‘Rotterdam en het bedrijfsleven profiteren ervan, maar wij Rozenburgers zijn telkens het haasje. Wij lopen gevaar als er iets misgaat.’ Nederland, zegt De Sutter, gebruikt Voorne-Putten als ‘wingewest’.

In een warm belichte voormalige gereformeerde kerk wordt op deze avond in februari een bewonersbijeenkomst gehouden over de komst van een grote tank vol giftige ammoniak. Een gevaar voor de buurt, vrezen de omwonenden. De gemeente Rotterdam, het bedrijf OCI Nitrogen, toezichthouder DCMR en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid geven uitleg. De algemene teneur: ammoniak is nodig voor de energietransitie. Het risico voor de omgeving is miniem, verzekeren ze. En dus moet de opslagtank er komen.

Maar Frans Derks, uit buurdorp Brielle, knikt instemmend als De Sutter spreekt. ‘Ik begrijp wat zij bedoelt’, zegt de oud-Shell-ingenieur na afloop. ‘De expansiedrift van de Rotterdamse haven heeft een lange geschiedenis.’ Hij wijst op De Beer, een prachtig vogeleiland dat in 1964 werd afgegraven om de Europoort aan te leggen. Er was zelfs ooit het plan 2000+, om vrijwel het hele eiland Voorne-Putten om te ploegen tot industrieel gebied. Een storm van protest onder bewoners wist dat te voorkomen, maar het plan geldt voor de Voorne-Puttenaren nog altijd als waarschuwing.

Hier, in de Europoort, dreigt de grootste ammoniakopslagtank van Nederland bij te komen: 30 meter hoog, 60 meter breed, een capaciteit van 60 duizend ton. De tank komt vlak bij woonwijken te staan: op 2.800 meter van Derks’ huis in Brielle en op nog geen 750 meter afstand van een camping.