Topman Vitens: Nederlanders moeten anders omgaan met drinkwater

De watersystemen in Nederland staan onder druk en daarom zullen we anders met drinkwater om moeten gaan. Ook de politiek. Die boodschap had topman Jelle Hannema van drinkwaterbedrijf Vitens in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Hannema ziet vooral een rol weggelegd voor de politiek. Daar moeten volgens hem keuzes gemaakt worden. Zo zijn drinkwaterbedrijven als Vitens afhankelijk van vergunningen, bijvoorbeeld als zij de capaciteit willen uitbreiden. Die worden afgegeven door de provincies, die te maken hebben met verschillende belangen, zoals de natuur, landbouw en de woningbouw.

Maar als provincies een vergunning geven waarmee drinkwaterbedrijven meer water kunnen winnen, daalt het grondwaterpeil wat de landbouw en natuur niet ten goede komt. Volgens de topman moet er in sommige gebieden al nee worden verkocht aan bedrijven als zij een aansluiting op de waterleiding willen.

De Vitens-topman vraagt de politiek om de zorgplicht die drinkwaterbedrijven hebben serieus te nemen, met name op de korte termijn.