‘Stille crematie’ populair: kan duizenden euro’s schelen

Cremeren was het afgelopen jaar opnieuw de meest populaire uitvaartkeuze in Nederland, waarbij mensen ook steeds vaker voor een ‘stille crematie’ kozen. Dat meldt de Landelijke Vereniging van Crematoria. Maar wat is een stille crematie precies en in welke gevallen kiezen mensen hiervoor?

De afgelopen jaren worden steeds meer mensen gecremeerd in Nederland. Zo was 66 procent van de uitvaarten in 2020 een crematie. Dat werd 67 procent in 2021 en 2022 en uiteindelijk 68 procent in 2023.

Eigenlijk is elke crematie een ‘stille’ crematie, stelt Edwin Poel van Uitvaart24. “Want op het moment dat de kist naar de oven wordt gebracht, ging van oudsher niemand mee”, zegt Poel. “En tegenwoordig gaan in 25 procent van de gevallen mensen mee.”

[…]

Uiteindelijk moeten mensen vooral zelf bepalen wat ze willen doen, vindt Poel. “Mensen die dicht bij de dood zijn geven zelf vaak al aan dat ze die poppenkast van een plechtigheid helemaal niet willen”, zegt de kenner. “Die willen vaak een sobere uitvaart. Het is echt niet erg om sober afscheid te nemen en het geld dat je bespaart in een leuk afscheid thuis steekt”, aldus Poel.