Ministerie onderzoekt Maasvlakte als mogelijke locatie voor nieuwe kerncentrales

Het ministerie van Economische Zaken zoekt een locatie om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Eén van de mogelijke locaties is de Eerste Maasvlakte. Daarom organiseert het ministerie informatiebijeenkomsten in Oostvoorne en Vlaardingen. Inwoners van Maassluis, Hoek van Holland, Westland en Midden-Delfland kunnen daar vertellen wat ze van een mogelijke kerncentrale vinden.

Het demissionaire kabinet heeft in het coalitieakkoord van 2021 aangekondigd dat zij twee nieuwe kerncentrales wil bouwen in Nederland. De locatie voor die kerncentrales staat nog niet vast. Het ministerie begint deze week met een uitgebreide procedure om de definitieve locatie te bepalen. De Eerste Maasvlakte is een van de twee voorkeurslocaties.

Op 18 maart organiseert het ministerie een informatiebijeenkomst in Oostvoorne en op 20 maart in Vlaardingen. Er is een informatiemarkt met informatie over kernenergie en er worden themagesprekken georganiseerd.

Op 23 februari gaat het onderzoek naar de locaties officieel van start. Dan maakt het ministerie meer bekend over hoe het onderzoek naar de mogelijke locatie voor de kerncentrale eruit zal gaan zien en hoe omwonenden verder betrokken worden.

[…]

Het ministerie heeft een voorkeur voor Borssele, waar nu al één kerncentrale staat. In Borssele is namelijk al een opslag voor kernafval en er is genoeg ruimte beschikbaar. Toch wil het ministerie ook de Maasvlakte als serieuze optie onderzoeken.