Weer discussie over tunnel bij Stonehenge, ‘archeologisch van groot belang’

De rechtbank in Londen spreekt zich komende dagen uit over een langdurig geschil over de aanleg van een autotunnel in de buurt van Stonehenge. Deze wereldberoemde prehistorische stenen cirkel is naar schatting meer dan vierduizend jaar oud.

De Britse regering heeft al lange tijd plannen om de infrastructuur te verbeteren en de drukke weg langs Stonehenge te ontlasten. De A303 verbindt Londen met de zuidwestelijke provincies, waaronder het geliefde vakantieoord Cornwall. De eenbaansweg is berucht om de files.

Bovendien is de weg gevaarlijk omdat automobilisten afgeleid raken wanneer ze Stonehenge zien. Het nieuwe miljarden kostende bouwplan van de regering behelst de aanleg van een 3 kilometer lange diepe tunnel, die het UNESCO-gebied zowel bij de ingang als bij de uitgang doorkruist.

Het plan stuit op hevig verzet van archeologen, gerenommeerde historici en activisten. Volgens hen is de vindplaats te belangrijk om het risico te lopen dat prehistorische vondsten verloren gaan door de graafmachines.

[…]

De archeoloog verwijst naar de opmerkelijke ontdekking door middel van DNA en isotopen dat er zo’n 4500 jaar geleden nieuwe mensen in het gebied aankwamen. “Migranten, waarschijnlijk uit Nederland, maar met voorouders tot in Oekraïne”, zegt hij. “Ze kwamen aan op het moment dat de tweede fase van de bouw van Stonehenge plaatsvond, toen de grote stenen werden neergezet. Volgens de professor veranderden deze nieuwe groepen de hele bevolkingsstructuur van Groot-Brittannië.