‘Klimaatdoel 2030 voor veel Nederlandse bedrijven binnen handbereik’

Chemelot site.JPG” by NED2011 is licensed under CC BY 3.0

Nederlandse bedrijven, die goed zijn voor ruim 80 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland, kunnen ervoor zorgen dat veel klimaatdoelen voor 2030 worden gehaald. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.

Volgens de onderzoekers van ABN Amro moeten bedrijven, om de doelen te halen, wel koolstofarme technologieën gaan omarmen die nu al beschikbaar zijn. Daarmee kunnen ze volgens de bank op korte termijn al succes behalen.

Het gaat dan onder meer om de bouwmaterialen-, papier- en chemische industrie. In die sectoren kunnen bedrijven het energieverbruik volgens ABN Amro verminderen en productieprocessen koolstofarmer maken, waardoor ze minder van het broeikasgas CO2 gaan uitstoten.

Bouwmaterialen

Fabrikanten van bouwmaterialen hebben volgens de onderzoekers al veel vooruitgang geboekt. Zo is de uitstoot van die sector tussen 1990 en 2022 met 53 procent gedaald. “Niet veel sectoren in de Nederlandse economie is dit gelukt”, zegt ABN Amro.

Het doel voor 2030 van 55 procent reductie lijkt daarmee te worden gehaald. Volgens de bank is het nu zaak dat de bouwmaterialenindustrie inzet op alternatieve energiebronnen voor gas, zoals warmtepompen, restwarmte en zonne-energie. Zo kan de sector toewerken naar het volgende doel: CO2-neutraal in 2050.