Met de keuze voor uitstel bewijst Brussel de boeren geen dienst

Tractor Fertilize Field Pesticide And Insecticide” by aqua.mech is licensed under CC BY 2.0

De noodzakelijke vergroening van de Europese landbouw is deze week opnieuw een klap toegebracht. Vorige week, toen boeren tijdens een EU-top de straten van Brussel in vuur en vlam zetten, besloot de Europese Commissie al om impopulaire maatregelen terug te draaien, onder meer op het terrein van natuurbehoud. Dinsdag werd opnieuw een grote knieval gedaan, waardoor het verminderen van pesticiden in de landbouw langer zal duren. Concrete doelstellingen voor emissiereductie in de landbouw blijken bovendien uit nieuwe klimaatplannen te zijn gehaald.

[…]

Vorige week ging een regel de ijskast in ter bevordering van de biodiversiteit: boeren zouden dit jaar – voor het eerst, na eerder uitstel – verplicht worden, om 4 procent van hun landbouwgrond braak te laten liggen. Dinsdag trok Von der Leyen een compleet wetsvoorstel terug, dat tot halvering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen had moeten leiden. Een ongebruikelijke stap: de Commissie trekt vrijwel nooit voorstellen terug, om de mogelijkheid van verdere onderhandelingen open te houden.

Die weg is nu afgesloten, ondanks het overstelpende bewijs dat pesticiden schadelijk kunnen zijn, niet in de laatste plaats voor boeren zelf. Von der Leyen verdedigt het besluit met het argument dat de pesticidenwet, die in november al werd afgewezen door het Europarlement, alleen maar polarisatie in de hand werkt. Wat de EU-baas echter vooral heeft laten zien is dat polarisatie loont, en dat met wegblokkades, brandstichting en hooivorken het gewenste resultaat bereikt kan worden.