Meer sociale huur door nieuwe wet, maar steden vrezen voor leefbaarheid wijken

Day 22 057 laundry day at Naples apartment” by Karmor is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Rotterdam en Den Haag maken zich zorgen over de toename van het aantal kwetsbare mensen in wijken die nu al kampen met problemen. Met zijn wetsvoorstel ‘versterking regie volkshuisvesting’ wil demissionair minister Hugo de Jonge de druk op deze wijken verlichten, maar de twee gemeenten vrezen dat die druk juist zal toenemen.

[…]

Meer sociale huur

Het nieuwe wetsvoorstel van minister De Jonge van Volkshuisvesting (Binnenlandse Zaken) moet uitkomst bieden. De wet, die volgende maand naar de Tweede Kamer gaat, dwingt gemeenten waar relatief weinig sociale huur is tot het bouwen van meer sociale huurwoningen, zodat ook daar plek komt voor kwetsbare groepen. Dit zal vooral effect hebben op kleinere gemeenten om de grote steden heen.

Daarnaast worden gemeenten verplicht om een aantal urgentiecategorieën op te nemen. Mensen die binnen die categorieën vallen, krijgen voortaan voorrang op een woning.

[…]

Verplichting gemeenten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt dat de zorgen van de corporatie en wethouders onterecht zijn. In de huidige situatie kiezen gemeenten namelijk zelf of ze überhaupt een urgentieverklaring verlenen aan kwetsbare mensen en zo ja, wie dan binnen de categorie kwetsbaar valt. De nieuwe wet verplicht gemeenten tot een urgentieregeling en legt vast wie als kwetsbaar wordt aangemerkt.