Lagere inkomens krijgen drie keer vaker leverkanker

wines, bottles, caps
Photo by Alexas_Fotos on Pixabay

Mensen met een laag inkomen krijgen bepaalde soorten kanker vaker dan rijke mensen. De diagnose komt bij hen ook vaak later.

Iedereen kan kanker krijgen. Maar kanker is niet eerlijk verdeeld. Leverkanker komt drie keer vaker voor bij mensen uit lagere inkomensgroepen dan bij rijke mensen. Bepaalde vormen van huidkanker komen juist weer vaker voor bij mensen met een hoog inkomen.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De verschillen zitten niet alleen in het risico om kanker te krijgen. Bij sommige vormen krijgen patiënten in hogere inkomensgroepen ook een vroegere diagnose, blijkt uit dat rapport.

Behandelmogelijkheden

Rijkere mensen doen vaker mee aan bevolkingsonderzoeken, zoals voor baarmoederhalskanker. En met een diagnose in een eerder stadium van kanker zijn de behandelmogelijkheden en de overlevingskansen beter.

Mensen met een hoger inkomen leven bovendien gemiddeld gezonder, hoewel ze wel meer alcohol drinken. Mensen met een laag inkomen leven gemiddeld 7 jaar korter dan rijke mensen, en leven 22 jaar korter in goede gezondheid.