Ja, liefdesverdriet kan je hart echt ‘breken’ – hoe zit dat?

Grayscale Photo of an Emotional Woman
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels

Pijn op de borst, zweten, misselijk: het gebrokenhartsyndroom lijkt sterk op een hartaanval. Wat doet liefdesverdriet met je brein en lichaam?

Ik klonk als een oude vrouw. Mijn stem kraakte en piepte terwijl ik grappen maakte om mijn nieuwe realiteit nog even uit te stellen. Even ervoor had de ex op de bruinleren bank in wat toen thuis was verteld dat hij mij niet meer moest. Pas een uur later kwam de realiteit binnen en volgden de tranen. Mijn maatje, mijn thuis, plots weg.

Nachtenlang huilde ik mijn kussen nat, mijn hart bonsde voortdurend en ik kon niets anders dan malen over waar het fout was gegaan. Als ik eindelijk sliep, schoot ik algauw weer wakker met intense stress. En toen ik een paar dagen later alleen in ‘ons huis’ was om belangrijke spullen op te halen, stond ik midden in de woonkamer keihard te janken: die geur van het huis, zijn spullen.

Ik schrok van al mijn lichamelijke reacties.

Wat gebeurde er in mijn lijf? Was dit dan een gebroken hart? Bestaat dat wel? Als redacteur sterrenkunde en klimaat wil ik altijd de wetenschap achter verschijnselen begrijpen. Nu niet bij verre planeten, maar in mijzelf. We zijn geëvolueerd om verliefd te worden, maar op liefdesverdriet is niemand echt voorbereid. Ik raadpleegde deskundigen. Vijf vragen en antwoorden over het gebroken hart.