Waarom Shell nog geen cent voor zijn CO2 uitstoot heeft betaald

Shell Pernis” by Gerard Stolk (vers le 14 juillet) is licensed under CC BY-NC 2.0

De vervuiler betaalt, is de gedachte achter het Europese CO2-handelssysteem ETS. Maar volgens onderzoek verdiende het oliebedrijf Shell er juist geld aan.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Olie- en gasbedrijf Shell heeft tussen 2005 en 2020 zo’n 350 miljoen euro verdiend aan het Europese CO2-handelssysteem ETS. Dat klinkt opmerkelijk, omdat het idee van ETS juist is dat bedrijven die veel broeikasgas uitstoten betalen voor hun emissies, waardoor ze minder CO2 gaan uitstoten.

Maar Shell slaagde er zónder vermindering van CO2-uitstoot in om geld te verdienen aan ETS, blijkt uit een journalistiek onderzoek dat De Groene Amsterdammer deze dinsdag publiceert.

Het oliebedrijf streek 350 miljoen euro op door CO2-uitstootrechten met winst door te verkopen aan andere Europese bedrijven die onder ETS vallen en dus rechten moeten bezitten om hun CO2-uitstoot af te rekenen.

‘Onwenselijk en ergerlijk’

Voor een bedrijf met jaarlijks miljardenwinsten als Shell is dat weinig geld. Maar milieuorganisaties en Europarlementariër Bas Eickhout (lijsttrekker van De Groenen) vinden het principieel onwenselijk en ergerlijk dat een oliebedrijf garen spint bij het ETS-systeem, dat juist bedoeld is om klimaatschade te beprijzen.