Houtkachel vaker aan vanwege hoge gasprijs

Woodstove” by jspaw is licensed under CC BY-NC 2.0

Bijna een op de drie mensen met een houtkachel zei vorig jaar dat ze meer hebben gestookt dan eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Belangrijkste reden was de hoge gasprijs.

Nederland telt 1,2 miljoen huishoudens met een houtkachel. Het CBS bevroeg mensen tussen februari en april vorig jaar over hun stookgedrag van de voorafgaande twaalf maanden. 30 procent zei dat ze meer waren gaan stoken.

Zeker voor mensen die minder te besteden hebben, speelden de hoge kosten voor gas mee. Ruim een kwart van de huishoudens met een “lage welvaart” én een houtkachel zei zich genoodzaakt te voelen om op hout te stoken om zo hun huis op koude dagen te verwarmen. Bij mensen met meer geld speelde dit minder, namelijk bij 7 procent van de ondervraagden.

Overigens stookten niet alle kachelbezitters meer. 19 procent zegt juist minder op hout te hebben gestookt. Bijna de helft van deze groep zegt minder te stoken om het milieu te ontzien.

Utrecht verwijdert houtkachel

De gemeente Utrecht ontmoedigt het stoken op hout vanwege de luchtverontreiniging en gezondheidsklachten die het veroorzaakt. Daarom kunnen mensen sinds 2021 hun houtkachel laten verwijderen. Er is 1500 euro subsidie beschikbaar per huishouden. Voor huishoudens die minder te besteden hebben kan dit oplopen tot 4000 euro. Volgens de gemeente zijn er inmiddels 250 van 19.000 kachels (inclusief rookkanaal) verwijderd. De subsidieregeling loopt tot 2025.