Met knikkende knieën presenteert Brussel een nieuw klimaatdoel

BOZE BOEREN IN GRAVE (NB) 1995: 1 BOER OP DE TREKKER, DE ANDEREN ERACHTER OP DE FIETS © Brabants Historisch Informatie Centrum

In 2040 moet Europa 90 procent minder uitstoten dan in 1990. Maar verwijzingen naar de landbouwsector zijn uit het plan verdwenen. In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement groeit de nervositeit over klimaatdoelen.

Het moest de dag worden waarop de Europese Unie zich opnieuw van haar groenste kant zou laten zien. Maar dinsdag toonde Brussel vooral óók hoezeer het, vlak voor cruciale verkiezingen, siddert voor een mogelijk verzet tegen klimaatbeleid en groeiende boerenprotesten.

Enerzijds presenteerde de Europese Commissie een ambitieus nieuw klimaatdoel voor 2040: een emissiereductie van 90 procent in vergelijking met 1990. Anderzijds werden uit dat doel alle verwijzingen naar het verminderen van de landbouwuitstoot schielijk verwijderd én kondigde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen onverwacht aan een wet die het gebruik van bestrijdingsmiddelen terugdringt, helemaal in te trekken.

Die wet, kern van de vergroeningsplannen van de landbouw, was volgens Von der Leyen „een symbool van polarisatie” geworden. In de toekomst is volgens Von der Leyen „meer vertrouwen” in boeren en „een andere aanpak en meer dialoog” nodig.

Het toont hoe Brussel schippert tussen de wettelijk vastgelegde klimaatambities en de vrees voor boze boeren en een bredere publieke afkeer van groen beleid. Over vijf maanden vinden verkiezingen voor het Europees Parlement plaats, waarin rechts-radicale partijen volgens peilingen een grote overwinning kunnen boeken. Het voedt bij Europese politici huiver er juist nu nog een schepje bovenop de doen wat betreft klimaatplannen.