Demissionair minister De Jonge wil lagere huren regelen, voor nieuw kabinet er is

te huur !” by .Annna is licensed under CC BY-NC 2.0

Demissionair minister Hugo de Jonge blijft bij zijn plan om de prijzen van de huizen in de middenhuur aan banden te leggen. Hij heeft de wet die dit moet regelen wel deels aangepast. “Honderdduizenden mensen zitten in een huurwoning waar ze nu veel te veel huur voor betalen. En dat moeten we aan banden leggen”, zegt De Jonge.

De demissionair minister heeft zijn nieuwe Wet betaalbare huur aangepast na zorgen van de Raad van State. De aanpassingen moeten er onder meer toe leiden dat het rendabel blijft voor beleggers om te bouwen en investeren in woningen voor de middenhuur. 

De kern van de wet blijft wel overeind: de wet regelt dat een groot deel van de huren in de vrije sector omlaag gaat. Dat gebeurt bij nieuwe huurcontracten voor woningen die onder een (uitgebreider) puntenstelsel gaan vallen.

Tweede Kamer behandelt de wet

[…]

Naar verwachting zal van 300.000 woningen de huur met gemiddeld bijna 200 euro per maand omlaag gaan. De wet is dwingend en wordt gehandhaafd via gemeenten. Als verhuurders te hoge huren blijven innen, kunnen ze boetes krijgen en hun verhuurvergunning kwijtraken.