Rotterdam moet gaan voor een vrouw als burgemeester

from PxHere

Rotterdam moet gaan voor een vrouw als opvolger van burgemeester Aboutaleb, zegt commentator Peter Groenendijk. Het stadhuis loopt achter bij de rest van de stad.

Peter Groenendijk 13-01-24, 08:07

De Erasmus Universiteit. De RET. Boijmans Van Beuningen. Rotterdam Airport. Ahoy. VNO-NCW. De drie grootste corporaties. Hogeschool Rotterdam. Lantaren Venster. Evides. De Rekenkamer. De Doelen. De Kunsthal. De GGD. Stadion Feijenoord. De Ombudsman. Het Luxor Theater. Bibliotheek Rotterdam. Het Filmfestival. De Euromast.

De overeenkomst tussen al deze belangrijke Rotterdamse instellingen en bedrijven? Ze worden geleid door een vrouw. Dat mag u een overbodige mededeling vinden, of zelfs een ouderwetse – maar besef dan even dat bijna al deze instellingen tien jaar geleden nog werden geleid door een man.

Revolutie

In Rotterdam heeft de afgelopen jaren een stille revolutie plaatsgevonden. In het bedrijfsleven, in de culturele sector en in de publieke sector is het glazen plafond er eindelijk aan. Maar het stadhuis, toch de plek waar het vaak gaat over diversiteit en gelijke kansen, bleef achter. Niet alleen is de burgemeester een man (net als al zijn 38 voorgangers), zeven van de negen wethouders zijn dat ook.

Nu Rotterdam op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester, moet de voorkeur uitgaan naar een vrouw. ‘We moeten gewoon de beste kiezen’, klinkt het in zulke discussies steevast. ‘Iedereen mag solliciteren.’ Maar dat is niet genoeg om het bastion te doorbreken, bleek al zo vaak. Als al die andere instituten in de stad niet meer dan dat hadden gedaan, waren zij ook nog steeds mannelijke bolwerken geweest – en waren we heel veel leidinggevend talent misgelopen.

Natuurlijk moet Rotterdam voor de beste kandidaat gaan. Maar diversiteit bereik je niet door alleen maar te zeggen dat iedereen welkom is: je moet er meer voor doen dan dat. Dat bewijst de samenstelling van het Rotterdamse college wel. Om het patroon te doorbreken, moet Rotterdam durven uit te spreken dat de voorkeur uitgaat naar een vrouw als nieuwe burgemeester. Het is de hoogste tijd.