Nijmegen overweegt nieuwe gascentrale, ook al moeten we van het gas af

imgp1747.jpg” by Mr. Pi is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het klinkt onlogisch: midden in de energietransitie een nieuwe energiecentrale op aardgas bouwen. Toch krijgt Nijmegen mogelijk zo’n gascentrale, die later zal overstappen op groene waterstof. “Een belachelijk plan”, vinden klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die er zaterdag tegen demonstreren.

De nieuwe centrale van de Franse energiegigant ENGIE komt op het terrein van een kolencentrale die in 2015 werd gesloten. Het bedrijf zegt zo snel mogelijk te willen overstappen op groene waterstof, waarbij geen CO2 vrijkomt.

Maar die waterstof is voorlopig nog niet beschikbaar, waardoor de ‘hybride’ centrale volgens ENGIE eerst op aardgas moet draaien. Dan zorgt hij volgens het bedrijf tóch al voor een CO2-besparing, omdat hij efficiënter wordt dan de gascentrales die we nu hebben.

Zeker is de komst van de centrale nog niet, want ENGIE studeert nog op de winstgevendheid ervan.

Extinction Rebellion vindt de komst van de centrale hoe dan ook onacceptabel. Het is in strijd met de nationale klimaatdoelen en met de wereldwijde afspraak om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen, vinden de klimaatactivisten. Daarom zijn zij van plan zaterdag straten te blokkeren in de Nijmeegse binnenstad.