Klimaatrecords vielen als dominostenen om in 2023, het warmste jaar ooit gemeten

Het was al voorspeld, maar nu is het zeker: het jaar 2023 is het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1850. De gemiddelde temperatuur wereldwijd was bijna 15 graden Celcius, en was met 0,17 graad warmer dan het vorige recordjaar, 2016. Dat meldt de Europese klimaatorganisatie Copernicus.

Afgelopen november berichtte Copernicus al dat 2023 hard op weg was het warmste jaar ooit te worden. Bijna de helft van alle dagen vorig jaar waren gemiddeld meer dan 1,5 graad warmer dan tijdens het pre-industriële tijdperk 1850-1900. Bij een opwarming boven de 1,5 graden, maar dan gemeten over meer hele jaren, vrezen wetenschappers ernstige en mogelijk onomkeerbare gevolgen voor de aarde, zoals verder afsmeltende ijskappen en steeds extremer wordend weer.

Zover is het nog niet, maar het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwt al wel langere tijd dat dat moment steeds dichterbij komt. Als die grens overschreden wordt, is het belangrijk om de verdere opwarming zo veel mogelijk te beperken, stelt het IPCC. Elke tiende van een graad minder maakt de gevolgen minder ernstig.