Extreme droogte slaat veen langer dan gedacht knock-out

Tools Peat stabber, Veenpark, Drenthe, Netherlands – 1507” by HereIsTom is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Veengebieden zijn meesters in opslag van koolstof. Maar door de steeds vaker voorkomende perioden van extreme droogte komt die opslag in gevaar, laten Nijmeegse onderzoekers zien.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

De zegeningen van veen zijn maar moeilijk te overschatten, als je het aan de Nijmeegse bioloog Bjorn Robroek vraagt. “In al het veen op de wereld ligt bijvoorbeeld 500 gigaton koolstof opgeslagen. Dat is dus 500 miljard ton! Als je dan bedenkt dat veengronden maar 3 procent van het landoppervlak beslaan, dan is veen wereldwijd relatief de belangrijkste opslag van koolstof op land”, aldus Robroek.

Maar die opslag is in gevaar, stellen onderzoekers uit de groep van Robroek in het jongste nummer van het tijdschrift van de Britse Academie van Wetenschappen.

[…]

‘Kluis’ voor veilige opslag

Wanneer Robroek de resultaten van zijn experiment vertaalt van het lab naar een natuurgebied, in bijvoorbeeld de Peel, dan is zijn beeld somber. “Na perioden van extreme droogte krijgt veen blijkbaar een flinke dreun. Het neemt dan lange tijd geen koolstof meer op en gaat zelfs koolstof uitstoten. En die perioden van extreme droogte komen steeds vaker voor. Daarmee komt de belangrijke rol van veengebieden als ‘kluis’ voor de veilige opslag van koolstof in gevaar”, stelt Robroek.