EU-klimaatraad: ‘Stop met subsidies voor fossiele brandstoffen én veehouderijen’

Cowshed’s common life” by Ronald Dueñas is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De Europese Unie moet zo snel mogelijk alle fossiele subsidies afbouwen, maar moet ook ophouden met staatssteun aan veehouderijen. Dat stelt de wetenschappelijke klimaatraad van de EU in een rapport dat donderdag verschijnt.

In het rapport van 366 pagina’s onderzoekt de wetenschappelijke raad welk EU-beleid nog in strijd is met het voornemen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Met subsidies op fossiele brandstoffen en intensieve veehouderij is dat doel onhaalbaar, luidt de boodschap van de adviseurs.

De landbouw is verantwoordelijk voor ongeveer 11 procent van de Europese uitstoot van broeikasgassen. In Nederland is dat zelfs 15 procent. Die uitstoot is al jarenlang stabiel, terwijl in sectoren als de industrie en energieopwekking flinke verduurzaming heeft plaatsgevonden.

[…]

Boeren moeten compensatie krijgen

[…]

Volgens de klimaatraad zou het goed zijn om een CO2-prijs te plakken op de uitstoot door de landbouw. Zo’n systeem bestaat al voor de zware industrie, elektriciteit en luchtvaart binnen de EU. Vanaf 2027 komt er ook een CO2-heffing op de verwarming van gebouwen en wegverkeer, maar de landbouw ontbreekt nog.

Een CO2-prijs in de landbouw zou ervoor kunnen zorgen dat met name vlees duurder wordt voor de consument. Om ervoor te zorgen dat de boodschappen voor armere gezinnen niet te duur worden, zouden overheden dat volgens het advies bijvoorbeeld kunnen compenseren door de btw op groente en fruit naar nul te brengen.