Aboutaleb stopt als burgemeester van Rotterdam

Ahmed Aboutaleb neemt nog dit jaar afscheid als burgemeester van Rotterdam. Zijn derde termijn dient hij niet uit: na vijftien jaar vindt hij het tijd om plaats te maken.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Tiny Blaak-Koop
Tiny Blaak-Koop (Christine- Lucie) met burgemeester Ahmed Aboutaleb ©prive-foto

,,Ik maak graag ruimte voor een ordentelijke overdracht”, zei Aboutaleb tegen honderden vrijwilligers en andere genodigden voor zijn jaarlijkse nieuwjaarsrede in het stadhuis. ,,In de tussentijd blijf ik met hart en ziel mijn taak vervullen voor de stad waar ik zoveel van ben gaan houden. Het moment van afscheid komt later. Eerst nog een tijdje zwoegen en zweten in het belang van de stad.” Daarop volgde applaus.

Aboutaleb sprak van een ‘lastig besluit’, dat hij afgelopen zomer al zegt te hebben genomen ‘in huiselijke kring’. ,,Een geschikt moment is eigenlijk niet te vinden. Er is nog veel te doen en de politieke situatie in ons land is bepaald niet stabiel. De werkelijkheid is echter dat er nooit een geschikt moment te vinden is.”

[…]

Veel lof voor Aboutaleb

De voorganger van Aboutaleb, Ivo Opstelten, zegt verrast te zijn door het nieuws. Over zijn opvolger, heeft hij niets dan lof. ,,Het is een eigenzinnige man, die heel mooi kon spreken.” Ook bedrijven in de Rotterdamse haven zijn vol lof over de burgervader. ,We zijn dankbaar voor zijn bijdrage aan Rotterdam en de verbinding van de stad met de haven”, zegt interim-CEO Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf.. 

Glans

Afgelopen zaterdag zeiden diverse raadsleden in het AD niet te verwachten dat Aboutaleb zijn derde termijn zou afmaken. Deels vanwege zijn moeizame relatie met een deel van de raad en zijn lastige positie in het college. ,,Op een gegeven moment verlies je de glans van je burgemeesterschap”, zei VVD-fractievoorzitter Pascal Lansink. ,,En dat is al een klein beetje ingezet.” En PvdA-fractievoorzitter Richard Moti: ,,Ik denk dat niemand het hem kwalijk zal nemen als hij deze periode niet volmaakt.” Overigens is Aboutaleb nu de op één na langstzittende burgemeester van Rotterdam in de afgelopen honderd jaar: alleen Bram Peper droeg de ketting langer.