Honderden daklozen zoeken opvang op door lage temperaturen

Homeless camp in the woods” by yksin is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Honderden dak- en thuislozen hebben de afgelopen dagen gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang. Bij temperaturen onder nul graden is dat mogelijk in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Vrijdag ging de regeling in.

De winterkouderegeling gaat in als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt uitkomt. Dan wordt het te gevaarlijk om buiten te slapen. Er komen dan in de vier grote steden meer plekken vrij voor de mensen om te slapen, naast de gewone winteropvang

Afgelopen nacht was het tot nu toe het drukst. In Amsterdam sliepen 212 mensen in de extra opvang. In Rotterdam waren er zo’n 122 mensen meer. In Den Haag zochten 79 mensen een warm slaapplekje. Bij de Utrechtse opvang sliepen er honderd mensen meer.

De nachten ervoor sliepen in totaal 354 mensen in de winterkoudeopvang. In Rotterdam waren dit er 179 en in Den Haag 130.

Het is nog niet duidelijk wanneer de extra opvang stopt. Dat is afhankelijk van het weer. Dinsdag wordt er opnieuw naar gekeken, meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.