Zo zorg je ervoor dat jij en de dokter elkaar goed begrijpen

Over 500 doctors have completed a three year specialization in family medicine” by World Bank Photo Collection is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Een gesprek met je huisarts, gynaecoloog, specialist of een kinderarts kan lastig zijn. Zeker als je bezorgd of emotioneel bent en zelf niet alle medische kennis in huis hebt. Hoe zorg je ervoor dat jullie elkaar goed begrijpen?

Een arts heeft lang in de schoolbanken gezeten en weet daardoor (meestal) veel meer over hoe jouw lichaam werkt dan jijzelf. “Beslist u maar dokter, u heeft ervoor geleerd”, is een veelgehoorde uitspraak, zegt Michiel Hageman. Hij is arts en oprichter van het platform PatiëntPlus, dat online keuzehulpen aan patiënten biedt ter voorbereiding op het gesprek met de arts.

Volgens Hageman zijn er vaak meerdere goede beslissingen. Daarom is het belangrijk dat je zelf ook weet wat er mogelijk is.

[…]

Hoe voer je een goed gesprek met je arts?

  • Schrijf van tevoren vragen op. Tijdens het gesprek kun je de antwoorden meeschrijven.
  • Veel zorgverleners werken met de zogenoemde ‘3 goede vragen‘. Je ziet er in veel praktijkruimtes een flyer voor hangen. Deze vragen nodigen de arts uit goede informatie te geven en een open gesprek te voeren.
  • Neem iemand mee met wie je kunt napraten.
  • Neem de tijd. Maak zo nodig een vervolgafspraak. Zo voorkom je dat je vragen moet stellen vlak voordat je de spreekkamer verlaat.
  • Zeg het wanneer je iets niet begrijpt en herhaal het antwoord in je eigen woorden. Zo kun je controleren of je de uitleg goed begrijpt.
  • Vraag of je mag bellen als je nog vragen hebt.
  • Op keuzehulp.info staan de voor- en nadelen van veel behandelingen op een rij. Die helpen je nadenken over wat voor jou belangrijk is. Zo kun je je goed voorbereiden op het gesprek.