Rotterdam wil meer grip op arbeidsmigratie en scherpt aanpak aan

migrant, migrant workers, human trafficking
Photo by lamuk_lamuk on Pixabay

“Het vrij verkeer van personen binnen de EU is een groot goed”, zegt de Rotterdamse wethouder Tim Versnel (VVD) tegen de gemeenteraad, “maar inmiddels beginnen de gevolgen van de keerzijde daarvan steeds grimmiger te worden. En het lukt ons onvoldoende om daar iets aan te doen.” Toch wil de gemeente meer grip krijgen op migratie en de gevolgen ervan, en verscherpt daarom de aanpak.

[…]

‘Dweilen met de kraan open’

Inmiddels telt ons land 800 duizend arbeidsmigranten, en dat aantal loopt op tot 1,2 miljoen in 2030 als je niets doet. “Het is falend EU-beleid. Het is te veel. Het is ontspoord”, hield Simon Ceulemans (Leefbaar Rotterdam) de wethouder voor. “Hoe goed het beleid hier ook is, zolang er EU-migranten blijven komen, is het dweilen met de kraan open.”

Ceulemans legt daarmee de vinger op de zere plek. De werkgevers en – de vaak malafide – uitzendbureaus die de goedkope arbeidskrachten hier naartoe halen, hebben daar de lusten van. De lasten – erbarmelijke woonomstandigheden, uitbuiting, overlast, dakloosheid – komen voor rekening van de samenleving, de stad. In veel gevallen wonen de arbeidsmigranten in Rotterdam, maar werken ze onder slechte arbeidsomstandigheden voor een habbekrats in het Westland, de Bollenstreek of in bijvoorbeeld een distributiecentrum in Lansingerland.

‘Leuk dat je komkommers zijn geplukt’

“Gaan we met de werkgevers van de arbeidsmigranten in gesprek en wijzen we ze op hun verantwoordelijkheid?”, wil Simon Becker (VVD) van Versnel weten. “Leuk dat je komkommers geplukt zijn, maar wij hebben nu tien man die op straat leven.”

[…] De huisvesting wordt vaak geregeld door de werkgever van de migrant of het uitzendbureau dat hem of haar detacheert bij een werkgever. Verliest een arbeidsmigrant zijn baan, dan is hij vaak ook zijn onderdak kwijt. Slaagt hij er niet in snel een andere baan te vinden, dan dreigt dakloosheid.

Omdat de problemen eerder toe- dan afnemen omdat de arbeidsmigranten blijven komen en omdat een steeds groter deel van hen niet meer teruggaat naar het land van herkomst, moet volgens Versnel de Rotterdamse aanpak van de migratie voor de komende jaren worden aangescherpt.