Interactieve kaart toont de onderbelichte Aziatische slavernijgeschiedenis

chain, rusty chain, rust
Photo by LeoNeoBoy on Pixabay

Onderzoekers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) hebben een database gepresenteerd waarmee de slavenhandel in Azië wordt gereconstrueerd. Met deze database, onder de titel Exploring Slave Trade in Asia (ESTA), worden ruim 4000 slavenhandelsreizen inzichtelijk gemaakt via een interactieve kaart.

Hiermee wordt een onderdeel van de slavernijgeschiedenis zichtbaar dat lang onderbelicht is gebleven. Naar schatting werden bij de reizen die op ESTA in kaart zijn gebracht tussen 1621 en 1856 600.000 slaafgemaakten vervoerd tussen de Indische Oceaan en de Indonesische archipel.

Een groot deel van de kaart bevat informatie over de Verenigde Oost-Indische Compagnie en Nederlandse gekoloniseerde gebieden. Ook zijn er gegevens over de Franse en Britse slavenhandel te vinden.

[….]

Gewelddadig dekolonisatieproces

Naar de trans-Atlantische slavernij is onderzoek gedaan in de Verenigde Staten en Europa. Hoe komt het dat de slavenhandel in Azië weinig is onderzocht? Cultuurhistoricus Nancy Jouwe pleit al jaren voor meer aandacht voor de slavernij in voormalig Nederlands-Indië en de Indische Oceaan. Volgens haar is de onderbelichting van de slavernij in Azië een gevolg van de ontwikkeling van verschillende historische processen.

“Er is meer kennis beschikbaar over de trans-Atlantische slavernij, die inmiddels gepopulariseerd is in de popcultuur. En er is een duidelijke herinneringsgemeenschap. Het plaatje is gewoon heel anders in Azië, waar veel landen pas in de twintigste eeuw onafhankelijk werden.”

Als voorbeeld noemt ze Indonesië, waar niet veel historici of schrijvers bezig zijn met het onderwerp. Indonesië was in de twintigste eeuw bezig met een gewelddadig dekolonisatieproces, zegt Jouwe. Daarnaast moest het land na die dekolonisatie veel geld betalen aan kolonisator Nederland.