Woonopstand: in 2024 de hoogste huurverhoging in 40 jaar en € 1,1 00.000.000 afdracht “winst”belasting door niet-commerciele corporaties

Financieel Dagblad 6 oktober 2017
https://fd.nl/economie-politiek/1221025/stef-blok-ik-ben-de-eerste-vvd-er-die-een-heel-ministerie-heeft-doen-verdwijnen

Belasting voor woningcorporaties verlagen

[…] De verhuurderheffing is weliswaar afgeschaft, maar de belastingdruk voor woningcorporaties blijft groot omdat zij ondanks hun maatschappelijke taak toch fiscaal behandeld worden alsof ze commerciële multinationals zijn. Door de Vennootschapsbelasting en de ATAD dragen woningcorporaties jaarlijks ongeveer € 1,5 miljard af aan de staat, geld dat niet besteed wordt aan woningbouw, -renovatie en -verduurzaming.

Afschaffen VPB plicht voor corporaties

Corporaties zijn cruciaal in de aanpak van de wooncrisis, maar door de belastingdruk wordt dit bemoeilijkt. Dit stellen SP, ChristenUnie en GroenLinks. Met hun aangenomen motie spreekt De Tweede Kamer uit dat corporaties gecompenseerd dienen te worden voor de hoge belastingdruk, bij voorkeur door afschaffing van de VPB-plicht. Na de afschaffing van de verhuurderheffing, betalen corporaties fors meer winstbelasting. Dit is nu al € 1,1 miljard en loopt op tot € 1,5 miljard in 2027. En dat terwijl corporaties geen winstsdoelstelling hebben en ook geen aandeelhouders. Al het geld dat binnenkomt, wordt weer ingezet voor nieuwbouw, verduurzaming, betaalbaarheid en leefbaarheid in de wijken. 

Woonopstand Rotterdam, 17 October 2021” by spinster is licensed under CC BY 2.0